Anyák napja
Epres-csokis túrótorta
Anyák napjára nem volt alkalmam sütni. Azóta is tervezgetem, hogy készítek valami finomságot, hiszen szerintem ezzel tudok legnagyobb örömet szerezni szeretteimnek. Ezen e hétvégén végre elszöktem a suli elől, és ebújtam otthon a konyhába. :) Régóta szerettem volna túrótortát készíteni, és most megtudtam, hogy Anya is arra feni a fogát. :P Pünkösd lévén nem volt könnyű nyitva tartó boltot találni, de megoldottam... Bár eperből csak mirelitet sikerült szerezni Erre a célra nem a legjobb, ajánlom, hogyha sütésre adjátok a fejeteket, szerezzetek friss epret. A piskótánál valamit elronthattam, mert elég szívós, masszív lett. 3 tojást használtam 20 cm-es formához, elég magas lett így is.
Recept /22cm-es formához/:
4 tojás
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
4 evőkanál víz
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1/2 cs. sütőpor
A tojássárgákat a cukor 2/3 részével, a citrom héjával és levével kikeverjük. Lassanként hozzáadagoljuk a liszt 2/3 részét, az evőkanalanként adagolt vízzel felváltva. A liszt '/3 részét összeszitáljuk a sütőporral. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és kanalanként hozzákeverjük a cukor 1/3 részét. A liszttel felváltva óvatosan a kikevert sárgájákhoz keverjük. Zsírozott, lisztezett formában sütjük.
Használhatjátok is a piskóta alapreceptet 3 vagy 4 tojásból attól függően, milyen magasra szeretnétek. (3 tojás, 6 dkg liszt, 6 dkg cukor)
Ha kakaót szeretnétek adni a tésztához, azt a liszt mennyiségéből vonjátok le,
A töltelék:
kb. 3 ek. eperlekvár a piskóta megkenéséhez
50 dkg túró
10 kg porcukor
1 citrom
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. zselatin
2 dl tejszín
A piskótalapot egy magas tortakarikába helyezzük, megkenjük a lekvárral. A túrót áttörjük, a cukorral, vaníliával, citromhéjjal ízesítjük. A zselatint kevés vízben feloldjuk, meglangyosítjuk, a túrós krémhez adjuk. A tejszínt keményre felverjük és hozzáforgatjuk a túróhoz. Az így kapott krémet a lekváros piskótára simítjuk, 1-2 óráig dermesztjük. A tetejét eperrel, ízlés szerint bármilyen gyümölccsel díszítjük. Készíthetünk rá gyümölcszselét.
Én csokoládéval dekoráltam. Ehhez összeolvasztottam 5 dkg vajat 5 dkg porcukorral és 1,5 púpozozott ek. kakaóporral, majd zsákból csorgattam a tortára. (Ez a mennyiség az eredeti adag fele.) Be lehet vonni az egész tetejét, ehhez célszerű a gyümölcsöt a túrós réteg alá helyezni.