Charlotte torta
Elég régen írtam utoljára blogot, szóval úgy érzem épp ideje egy újabb bejegyzésnek. :) Sokat sütögetek mostanában is. Mindig akad valami születésnap, névnap vagy csak épp meg akarom édesíteni a napot. A környezetem szerencsére kitörő örömmel fogadja a finomságokat, egyedül a ruháim lesznek egyre kisebbek... :P
Legutóbbi alkotásom egy Charlotte torta volt, Keresztapám születésnapjára. Régóta szemeztem ezzel a süteménnyel, de sosem mertem nekifogni. Pedig mint kiderült, nem is nehéz elkészíteni.
Először a piskótát készítettem el 6 tojásból.
6 tojásfehérjét félkemény habbá vertem 10 dkg cukorral, 6 tojássárgáját a maradék 2 dkg cukorral kikvertem, majd a két habot összeforgattam, elvegyítettem benne óvatosan a lisztet. 160 °C-on kb. 10 percig sütöttem egy nagyobb tepsiben.
Még melegen megkentem sárgabarack lekvárral és feltekertem. Hűtőben pihentettem.
Kerestem egy nagyobb félgömb alakú tálat, amit kibéleltem fóliával. Egy bő óra múlva kivettem a hűtőből a piskótát és vékonyan felszeltem. A szeletekkel kibéleltem a formát.
A krémhez elkevertem 2 csomag expressz zselatin fix-et egy kevés átszitált porcukorral, majd simára kevertem egy nagy doboz (400 g) barackos joghurtban. 500 ml tejszínt felvertem és hozzáforgattam a zselatinos joghurthoz, végül apróra vágott barackot adtam hozzá. Őszintém, a krémtől féltem a legjobban, mert eddig nem mindig volt jó tapasztalatom a zselatinos töltelékekkel, de tökéletes lett az állaga. Igaz, hogy a felvert tejszín is adott neki egy jó tartást. Boldogan rákanalaztam a piskótakarikákra és befedtem a maradék piskótatekerccsel...éééés megintcsak beraktam a hűtőbe pihenni.
A fennmaradó krémet poharakba kanalaztam és rápakoltam egy-egy tekercset és barackot; ezzel vártam haza biciklizésből Kedvest. :D
Másnap reggel elővettem a tortát és kiborítottam egy tálcára, majd lehúztam róla a fóliát és elégedetten szállítottam el a szülinapos részére. :)