Illatos házi bucik
Nagyon szeretek kenyeret sütni! Igazából majdnem mindent ami élesztővel készül. Olyan, mintha élne a tészta, a legjobb rész, mikor megkel. Na meg persze mikor mennyei illatok terjednek az egész lakásban sülés közben... :) Nem kis feladat elkészíteni, de megéri. Az íze messze veri a boltiét és biztosan tudom miből készült. Mivel a családom nem szereti a mai fehér kenyereket, inkább a teljes kiőrlésű lisztekkel kísérletezem, habár én nem vetem a fehér liszttel készült kenyereket sem. Ez alkalommal Graham búzaliszet használtam, amit még múlt héten szereztem be a helyi zöldségesben. A tetejét megszórtam szezámmaggal. A eredmény: finom buci vacsorára (alig győztem kivárni, míg kihűl annyira, hogy lehessen enni :P ) Jöjjön a recept:
(Forrás: Tom Herbert, Henry Herbert : The Fabulous Baker Brothers - White Dough : Tin loaf --> Jó kis angol nyelvű olvasmány. Egyébként TV sorozatuk magyarul is elérhető Sütünk, tesó? címen. )
Hozzávalók (1 nagyobb veknihez vagy 4 bucihoz) :
560 g liszt
10 g só
300 ml langyos víz
20 ml olaj
5 g porélesztő (vagy 10 g friss élesztő) Mindegy milyen élesztővel dolgozunk. A lényeg, hogy 10 g friss élesztő 5 g porélesztőnek felel meg, illetve fordítva.
1. Mérjük ki a vizet, keverjük el benne csomómentesre az élesztőt.
2. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, keverjük el benne a sót. ( A só semmiképp se érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert akkor elveszi annak hatását!) Adjuk hozzá az olajat is, majd az élesztős vízzel gyúrjuk össze. Dagasszuk még géppel 10 percig vagy kézzel kb. 15 percig (ehhez borítsuk ki egy munkafelületre). Tegyük vissza a tiszta tálba és takarjuk le (akár egy fürdősapka is alkalmas lehet erre a feladatra, az tökéletes lefedi). Meleg helyen hagyjuk kelni 1 órán keresztül (vagy amíg duplájára nő).
3. Formázzuk a tésztát, ahogy szeretnénk. Ha formában sütjük, azt olajozzuk ki mielőtt beleraknánk a kenyerüket.
4. Szórjuk meg a tetejét egy kis liszttel, majd takarjuk le és megint hagyjuk duplájára nőni. Közben melegítsük elő a sütőt max. hőmérsékletre (kb. 240 ℃). A sütőlemezt is rakjuk be melegedni. Mikor a tésztánk majdnem sütésre kész, tegyünk be egy lábosban meleg vizet, hogy gőzös legyen a sütőtér.
Kenjük meg vízzel a kenyér tetejét. Magokkal szórhatjuk a tetejét. Tegyük a forró sütőbe.
5. 10 perc után vegyük ki a vízzel teli lábost és vegyük lejjebb a hőmérsékletet.Süssük még kb 20 percig. Figyeljünk rá közben, nehogy megégjen. A kis cipók könnyebben megsülnek. Akkor jó, ha szép színe van, az alja piros és megkopogtatva üreges hangja van. Rácson hagyjuk kihűlni. Forrón ne szeleteljük, mert szalonnás lesz.
Nincs más hátra, mint élvezni, amit készítettünk! :D